Alblasserwaardse Hockeyclub Souburgh
 
De spelregelhoek: hoge ballen & de scoop
29-1-2018  | 

In deze aflevering aandacht voor een lastig te beoordelen spelregel, de Scoop (spreek uit: skoep). Een scoop is een hoge push over vaak grote afstand en meestal in de vrije ruimte, waarbij een speler de kruk van de stick onder de bal brengt en een ‘schepbeweging’ maakt. Zie filmpje: de scoop.


De scoop is toegestaan mits deze geen gevaar oplevert.


Gevaar

Een scheidsrechter beoordeelt een scoop op eventueel gevaar en wel op drie momenten:

 
1. Bij vertrek
2. Tijdens de vlucht

3. Bij het neerkomen.


Ad 1.  Bij vertrek

Er is sprake van gevaar wanneer een speler een scoop in de richting van een tegenstander speelt, die zich binnen een afstand van 5 meter bevindt. Zie filmpje: bij vertrek.

Let op! Indien echter de tegenstander op de bal of de speler in balbezit inloopt, zónder de bedoeling te hebben om de bal met zijn of haar stick te spelen, dan dient deze bestraft te worden voor gevaarlijk spel.

Ad 2. Tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht let de scheidsrechter erop of de bal geen gevaar oplevert, bijvoorbeeld omdat deze te laag gespeeld wordt. De tegenstander krijgt dan een vrije slag op de plek van vertrek.

 

Ad 3. Bij het neerkomen

Dit is het moeilijkst te beoordelen onderdeel van de scoop. Bij het neerkomen mogen spelers niet binnen 5 meter komen van een tegenstander die probeert de neerkomende bal aan te nemen. Dat geldt niet alleen voor het aannemen, maar de bal moet ook onder controle zijn gebracht en zich op de grond bevinden! De ontvangende speler kan zowel een aanvaller als een verdediger zijn. Zie filmpje voor overtreding: de overtreding

Indien niet duidelijk is welke speler de eerste ontvanger is dan geldt dat een speler van het team dat de bal omhoog heeft gespeeld de tegenstander de gelegenheid moet geven om de bal aan te nemen. Als de scheidsrechter al tijdens de vlucht constateert dat er bij het neerkomen gevaar kan ontstaan, dan fluit hij af. Dat is bijvoorbeeld omdat de bal niet bij de beoogde medespeler terecht komt, maar in een groep van spelers.

Hoog de cirkel in

Met een scoop mag de bal ook hoog de cirkel in, mits niet gevaarlijk. Dat mag in principe ook bij een vrije slag, maar alleen als dat van buiten het 23-metergebied is. Wat bij een vrije slag in het 23-metergebied wel mag, is dat de bal over de cirkel heen gescoopt wordt.

Mochten jullie nog vragen hebben of een bepaalde spelregel verder uitgelegd willen hebben, stuur dan een berichtje naar [email protected]

Reageer

:) = :( = 8) = 0-) = ;) =
:*) = -:-) = :0 = :9 = L) =
^O^ =
terug naar vorige scherm
 
Om uzelf of uw kind in te schrijven als lid van HC Souburgh dient u het aanmeldingsformulier in te vullen. Dit formulier vindt u hier op de website (klik hier voor het aanmeldingsformulier).

Voor het deelnemen aan een proeftraining: klik hier
SponsorKliks, gratis sponsoren!

Teaminformatie
Wedstrijdprogramma
Zoeken
Uitslagen
DJ2Z HC Schiedam DJ12 5-0
DJ2Z HC Voorne DJ1 0-8
H2Z R.G.H.C. Tempo '34 H2 1-5
H2Z HC Capelle H2 11-4
JD1Z Goudse MHC JD2 1-0
JD1Z Hockey Club Rotterdam JD4 1-8
MA2Z HV Westland MA4 5-1
MA2Z Berkel Rodenrijs Berkel-Rodenrijs MA4 4-2
MB1Z Berkel Rodenrijs MB6 4-3
MB1Z M.H.C. Krimpen MB2 6-3
Hockey.nl